Eerste week WSPR op 20 meter

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst begonnen met WSPR, Weak Signal Propagation Reporter. Kort nadat ik de software had geconfigureerd, ontving ik een e-mail van een oplettende mede-amateur. Schermafbeelding 2016-01-29 om 13.16.16Hij hoorde PD8W op 30 meter, de band waar het programma standaard op staat afgesteld…Foutje, daar mag deze jongen niet komen :-), maar de software en de CAT aansturing naar de Elad FDM Duo werkten in elk geval wel. Snel geswitched naar 20 meter en daar snort de Elad FDM Duo nu met 0,5 watt output naar volle tevredenheid.

Wat leert zo’n eerste weekje WSPR? Nou, in elk geval dat je met zeer weinig vermogen heeeeeel ver gehoord kunt worden, maar ook wanneer de band open gaat en sluit. Mijn ervaring is dat momenteel vanaf ca. 13:00 uur de 20 meter band open schiet. Dan zie ik op de kaart dat mijn station in Amerika, ver in Rusland en soms Australië wordt gehoord. Daarvoor, dus zeg maar tot 13:00 uur beperkt zich het gehoord worden tot Europa en ’s avonds na 19:00 uur is het gebeurd.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 13.04.20

Binnenkort start ik met WSPR op een Raspberry Pi, deze geeft 10 mW output.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *