Mooie resultaten met nieuwe setup ADS-B

Ongeveer 2 maanden geleden heb ik m’n nieuwe Pro Stick Plus van FlightAware op 12 meter hoogte in m’n mast gehangen, gekoppeld aan een Raspberry Pi 2. Een en ander ingebouwd in een kunststof doos en 230V gevoed boven in de mast tezamen met een 50 meter lange netwerk kabel. Dit uiteraard om vliegtuigen te ontvangen op 1090 MHz.

Dat werkte fantastisch, maar voelde niet heel goed…230V via een dun kabeltje op 12 meter hoog…Lang mocht het ook niet duren. Ongeveer een maand geleden gaf de Raspberry Pi al de geest, waarom weet ik nog niet, maar het was wel een moment om de 230V naar beneden de brengen en de adapter van de PI naar binnen te brengen.

De resultaten daarentegen waren toen al wel fantastisch…vliegtuigen zien tot Engeland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk etc. Bijna net zoveel als de mede-amateurs (o.a. Hans, Marten, Kees). Totdat een stevig windje er voor zorgde dat de Pi de geest gaf.

Vandaag de mast daarom maar weer omlaag gehaald. Dat blijft (met alle antennes erin) toch altijd weer een spannend moment, ben altijd blij als ik ‘m op werkhoogte heb en nog blijer als ie weer uitgeschoven is en alle bekabeling weer netjes geleid langs de mast zit.

Voor wat betreft de Raspberry Pi 2..die bleek niet meer te leven in de kunststof doos, ondanks dat alles (incl. 5V voeding en 230V stekker) kurkdroog erin zat.

Daarom maar de Raspberry Pi 3 maar van de plank gehaald, 5 volt naar beneden gebracht, netwerkbekabeling verbeterd, kastje opnieuw waterdicht gemaakt en nieuwe 1090 MHz antenne gemonteerd, eentje waarbij ik iets nauwkeuriger de lengtes had berekend..was al even klaar, maar ja…zit niet zomaar op 12 meter hoog…vandaag wel dus 🙂 en zie daar..we draaien weer…Het zal beginnersgeluk zijn, maar zoals het nu lijkt heeft het er de schijn van dat ik wel ’s meer vliegtuigen zou ontvangen dan de mede-amateurs…niet dat het een wedstrijd is hoor 😉

Vliegtuigen van Hans
Vliegtuigen van Marten
Vliegtuigen van Willem

Ik hoop dat de nieuwe Raspberry Pi 3 het iets langer vol gaat houden daar boven in de mast. De manier waarop ie gemonteerd zit, geeft me ditmaal iets meer vertrouwen in elk geval ten opzichte van vorige keer.

 

One comment

 1. hé Willem,
  Dat ziet er goed uit zeg, plaats 1, das wel duidelijk, die PROstickjes zijn perfect
  moet ik toch ook maar eens proberen, ik gebruik nu nog een gewone blauwe
  met het 7 polige filter van Eene die ik zo optimaal mogelijk heb afgeregeld.
  Ook heb ik hem zorgvuldig “ingeblikt”, absoluut noodzakelijk hier in HGK.
  De signalen op 700 en 940 MHz van de GSM mast gaan echt overal dwars doorheen,
  je kan er zelfs bijna niet tegen filteren.
  In het zomerhuisje had ik pas geleden ook een RPi3 hardwareprobleem,
  de LAN interface defect (nog nooit meegemaakt) werkt nu uitsluitend nog op WLAN
  ze willen dus wel kapot, vreemd, heel energie zuinig, weinig warmteontwikkeling,
  verwacht je niet.
  Nog wel benieuwd wat voor antenne je nu gebruikt, een GP’tje?
  Ik ga binnenkort toch weer eens wat anders proberen, hihi
  Sucses ermee en dank voor je uitvoerige info, wordt vast weer vervolgd
  73′ de Hans PA0EBC

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.